Terugblik op 2020

Het is december. Een mooi moment om terug te blikken op het afgelopen jaar. En wat voor een jaar is het geweest. Sinds de komst van corona staat de wereld op zijn kop. De lockdown, de anderhalve meter maatschappij en de persconferenties. Het jaar 2020 was bewogen. En voor veel bedrijven en ondernemers is het ook een zwaar jaar geweest. Het thuiswerken, uitgestelde projecten en teruglopende cijfers. Toch zien we dat veel ondernemers op de Kop van Brabant hoopvol vooruitkijken, met nieuwe creatieve ideeën komen en ondanks de crisis er het beste van maken.

Ook wij waren aanvankelijk bang dat de ontwikkeling van de Kop van Brabant zou stilvallen, maar dat viel uiteindelijk reuze mee. Hier en daar is de levering van een stuk grond naar achteren geschoven, maar die extra paar maanden zijn ook weer zo voorbij. Er waren vooral ook goede ontwikkelingen. Zo is de laatste kavel gereserveerd op de Bruine Kilhaven, is bijna alles op de Kop van Brabant zo goed als verkocht, zijn BTM Nederland en Oiltrade gestart met de bouw van hun nieuwe bedrijfspand en breiden we in samenwerking met Riverland Investment B.V. het terrein in Giessen verder uit.

Een korte terugblik.

Uitbreiding Kop van Brabant
We wachtten al eventjes, maar zullen nóg iets langer moeten wachten. De uitspraak van UNESCO m.b.t. de Nieuwe Hollandse Waterlinie (NHW) is uitgesteld vanwege corona. Dit heeft consequenties voor de uitbreiding van de Kop van Brabant. We willen graag uitbreiden naar het zuiden, maar dit gebied ligt in het historische schootsveld van de NHW; van oudsher een stuk grond rondom een vestingwerk dat open moest blijven. Hier mocht vroeger niet gebouwd worden om de belegerende vijand goed te kunnen zien aankomen. Een andere wat minder gunstige optie is om naar het westen uit te breiden. Dit wordt momenteel onderzocht.

Het blijft dus nog even afwachten. Hopelijk weten we in de zomer van 2021 meer. Er staan in ieder geval al genoeg bedrijven op de wachtlijst want de ondernemingszin in gemeente Altena is groot.

Gewone werk
In het afgelopen jaar hebben we ondanks corona toch ons gewone werk kunnen doen: er zijn enkele kavels verkocht, nieuwe bedrijven zijn gestart met het bouwen en de wachtlijst is gegroeid. Ook op de Bruine Kilhaven is inmiddels de laatste kavel gereserveerd. Als die verkocht is, is het terrein geheel uitverkocht. Daarnaast is in augustus een samenwerkingsovereenkomst getekend tussen het Regionaal Ontwikkelingsbedrijf Land van Heusden en Altena (ROBLVHA) en Riverland Investments B.V. om de uitbreiding van het bedrijventerrein Giessen te realiseren. Op dit moment zijn we bezig met de voorbereidingen voor het bestemmingsplan. Hoe gaan we het plangebied vormgeven? Dat is een uitdagende puzzel.

Tot slot is de bewegwijzering gerealiseerd in één uniforme stijl bij alle reeds gevestigde bedrijven op de Kop van Brabant en is de nieuwe bedrijvenvereniging Kop van Brabant in de steigers gezet.

Nieuwe bedrijfspanden Oiltrade en BTM Nederland
De bouw van de panden van de jongste vestigers is al even aan de gang en volgend jaar is het dan zover. BTM Nederland verwacht in de eerste week van april 2021 in het nieuwe pand te kunnen trekken op de Kop van Brabant. Een maand later hoopt ook Oiltrade zich te vestigen in hun nieuwe pand. Hoewel het nog even duurt, kijken wij er al naar uit dat ze hier hun intrek nemen en de bedrijvigheid op de Kop verder versterken!

Op naar 2021…
Al met al was het voor de Kop van Brabant absoluut geen slecht jaar. We kijken hoopvol naar 2021 waarin we de resterende kavels aan de man brengen en nieuwe bedrijfspanden zien verrijzen ook in het jaar daarna. Als we stappen kunnen zetten waardoor er zicht op nieuw bedrijventerrein ontstaat voor de komende jaren, zijn wij dik tevreden.

Bekijk ook

Nieuws

Volg hier de laatste ontwikkelingen op Kop van Brabant. >>

Projectbureau

Op zoek naar een kavel tot 5.000 m2? Wij verzorgen ook de uitgifte van lokale bedrijventerreinen in Land van Heusden en Altena! >>

Over

Aalburg, Woudrichem en Werkendam werken samen aan de ontwikkeling van Kop van Brabant. Kom alles te weten over het 46 hectare bruto bedrijvenpark. >>

Kavels

Zie in één oogopslag welke kavels beschikbaar, verkocht of in optie genomen zijn. >>